Stukjes

Klein foutje? Grote gevolgen!

Het belang van correct taalgebruik werd me onlangs weer eens duidelijk toen ik een mysterieuze e-mail ontving. Leest u hem zorgvuldig door. Daarna stel ik een vraag.

Ziet u de fout?

Juist: geen koppelteken in ‘UPC-gebruiker’.

Auw!

Misschien zag u de fout niet. Dat kan. Wees dan blij dat er types zijn als ik. Misschien is het beroepsdeformatie, maar mijn oog valt er direct op. En zo’n slordigheid is gewoon zonde. Ze maakt de mail minder geloofwaardig en vertroebelt een cruciale boodschap: opslag relog voorkomen klikblok.

Veel mensen vragen me: wat zeur je nou? Het gaat er toch om dat je snapt wat er staat? Wat maakt één koppelteken dan uit?

Voor mij maakt dat alles uit. Als UPC mij had gevraagd die tekst na te kijken, had daar vrijwel zeker een koppelteken gestaan. Deze werkinstelling maakt me gewaardeerd door opdrachtgevers van Amnesty en het Rijksmuseum tot de Dorpspartij Gemert-Bakel.

Om te laten zien wat ik ook voor uw teksten kan betekenen, hier nog wat puntjes over bovenstaande e-mail. Want ik sleutel aan teksten tot ze perfect zijn:
• Aanhef: waarom die dubbele punt na ‘Lieve’? Komma en herhaling volstaan: ‘Lieve, lieve UPC-gebruiker’.
• Waarom hebben ‘opnieuw’ en ‘beperken’ een beginkapitaal? Het zijn toch geen provincienamen? Gewoon onderkast dus.
• De formulering ‘Vriendelijk gebruik de link hieronder’ kan beter. Ik zou ervan maken: ‘Gebruik vriendelijk onder link’ of gewoon: ‘Onder link vriendelijk’. Maar smaken verschillen.

Wilt u ook slordigheden en misverstanden voorkomen? Bel of mail voor eindredactie en tekstcorrectie: (06) 241 09 864 of jeroen@teitlertekst.nl.

Vergeet niet uw wachtwoord en pincode te vermelden. U hoort snel van mij of een van mijn neven.